09 května 2008

Wien bleibt Wien

a proto tam rádi jezdíme. Není to daleko - především časově, protože díky Mečiarově dálnici se prokmitneme Vlárským průsmykem a u Nemšové dáme cihlu na plyn.
Tato cesta vyšla datem přesně na Vlastiny narozeniny. Dětinské přeposouvání konce 2. světové války spojilo obě události a jejím narozeninám přidělilo statut státního svátku.
Kamarád Jirka se věnuje ve vídeňských muzeích téměř výhradně provázení ruských turistek a tak jsme si museli vystačit s běžným komentářem profesionálních průvodců. Lehce jsme ohnuli pevnou zásadu, nesnažit se stihnout víc než jednu expozici denně a ve dvou sousedících budovách Kunsthistorischesmuseum jsme prošli Tutanchamona i Arcimbolda.
Carterovy vykopávky v Údolí králů jsem snad poprvé poznal v knížkách Zamarovského. Otevírání nevyloupené hrobky a nález tisíců předmětů je větším dobrodružstvím než vymysleli pro Indiana Jonese. A přitom tenhle "faraónek" (Babyking) vládl jen čtyři roky, takýe neměl ani tolik času na shromažďování pokladů.
Arcimbolda jsme měli avizovaného již od začátku roku. Je umístěn v 9. sále prvního patra hlavní budovy KHM a my jsme si zakázali nakukovat do dveří vedlejších sálů - asi bychom se v nich toulali ještě dneska. Arcimboldo je znám svými komponovanými potréty, ale výstava ukazuje i jeho pozici uměleckého superšéfa animačních programů habsburského domu ve Vídni a v Praze. Z velkého množství vystavených obrazů mě zaujal neveliký obrázek zastrčený v chodbě - Jurist. Oblíbenost právníků z něj přímo vyzařuje - podívejte se sami:

Další informace z Vídně už jen stručně - počasí se vydařilo, Vídeňáci se vyvalovali po trávnících. Pozdní oběd v máji - to může být jen čerstvý chřest z Moravského pole. Rozdíl proti tomu, co se nabízí v Hypernovách, je nebetyčný.
K manželčiným narozeninám jsem si koupil dárek - KAI Shun kuchařský nůž z damascenské oceli. Tvar Santoku, 32 vrstev, dřevěná rukojeť. Řeže sám a pěkně vypadá.

1 komentář:

Vit řekl(a)...

Do Vídně se chystáme už od začátku roku a nějak nám to nevychází.

Zato jsme byli od 7. do 11. května s Ryanairem v Barceloně. Tedy přesněji řečeno létá z Brna do Girony, což je asi 80 km nad Barcelonou. Ale půjčovné aut je na velmi dobré úrovni, takže jsme za ty čtyři dny najezdili 700 km.

Jeli jsme hlavně do Figueres do muzea Salvadora Dalího. Moc pěkné...

Jen to počasí nám nevyšlo - tři dny pršelo a bylo kolem 14 stupňů.

Minulý týden jsem byl pracovně na Sibiři, v Surgutu - 1000 km za Uralem a tam bylo zase 25 st. Holt, Global warming...

Doufám, že to do konce června do Vídně ještě stihneme.