30 prosince 2008

Utopenci

Každoročně si na vánoční svátky připravujeme domácí utopence. Původ vzalo toto počínání i recept v dobách běsnění socialistických hygieniků, kteří bděli nad zdravím hospodských povalečů. Oblíbená pochoutka, která se ve většině hospod nabízela ve velké láhvi od okurek, nebyla totiž tepelně zpracována a tak se jednoduše zakázala.
Za našich studentských časů jsme dělávali úvodní dávku po Mikuláši ze čtyř kilogramů špekáčků. Málokdy dožily čtrnáctidenní zralosti a tak se ještě před Štědrým dnem dodělávala další, stejně velká dávka, která končila svoji existenci pravidelně na Nový rok.
Letošní nákup jsem udělal včas, ale surovinu jsem dobře uschoval a tak byla nalezena teprve včera. Dostatečné množství cibule i octa bylo k dispozici, kořením jsme také průběžně zásobeni. Po návratu z bruslení na zamrzlém rybníce jsme se pustili do práce a na její vlastní žádost jsme zapojili do procesu jako učně také Natálku. A abyste si nemysleli, že je to u nás ženská práce, tak fotografování mám k loupání, krájení a míchání koření a láku ještě navíc.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj dědo a babi tak jsem dneska 2.1.2009 ochutnal jen uplne vrchni cast utopencu co nebyli v nalevu a musím rict: TY SE VÁM POVEDLI NA 1* NO PROSTE TAKZVANÉ VÝBĚROVÉ NO PROSTE EŇO ŇUŇO BALADA DIKY MOC MARTIN DRÁBEK MLADŠÍ

Anonymní řekl(a)...

Ahoj dědo a babi tak jsem dneska 2.1.2009 ochutnal jen uplne vrchni cast utopencu co nebyli v nalevu a musím rict: TY SE VÁM POVEDLI NA 1* NO PROSTE TAKZVANÉ VÝBĚROVÉ NO PROSTE EŇO ŇUŇO BALADA DIKY MOC MARTIN DRÁBEK MLADŠÍ

Martin řekl(a)...

Pochvala od odborníka potěší. Jen se bojím, že ti dávka nevystačí celých čtvrnáct dnů, které by měla zrát.