18 března 2006

Kimchi - kimči

Zaznamenal jsem několik nepoučených dotazů na kimchi a protože je to jeden z mých oblíbených salátů, následuje krátká upoutávka.
Kimchi je tradiční korejský salát s prokázaným původem již v 7. století. Příprava využívá k fermentaci mléčného kvašení za nízkých teplot. Základem je na drobné kousky nakrájené čínské (pekingské) zelí. Já osobně dávám přednost většímu podílu pevných řapíků. Dále je přidán česnek, zázvor a ostré papričky. Další recepty uvádějí ještě okurku a ředkvičku. Papričky mohou být čerstvé, sušené nebo v prášku (red pepper powder).
Dobře promíchaná směs se natlačí do kameninové nádoby s víkem. Nejkratší doba fermentace je tři dny, ale nedočkavci mohou zkoušet salát ihned. Trvanlivý salát se po týdnu odebírá podle potřeby.

Kimchi je běžnou potravinou, prodávanou v Koreji v supermarketech. Velmi hezké je balení do kovových krabic s obrázky - náplň cca 1 kg. Vhodné i jako dárek z cest.
První ilustrační obrázek je přetažený s korejské reklamy. Na druhém obrázku je skutečně konzumovaný salát z korejské restaurace.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Martine, zkus podobným způsobem naložit ředkvičky. Mám rád japonský nakládaný zázvor, ale pokud se má udělat správně jsou ingredience často nedostupné a vždy nákladné. proto jsem zaimprovizoval s ředkvičkami a je to dobré, by't jinak. Ředkvičky na plátky zaleju nálevem z malinového octa, saké, cukru a nastrouhaného zázvoru. Poměry podle chuti, já to osbně nemám rád moc kyselé. Nálev ohřeji téměř k varu, přidám ředkvičky a naplním tím zavařovací sklenici. ředkvičky jsou ve sklenici dost natěsno. Nechám zchladit a v lednici držím 3 - 4 dny než podávám...

Anonymní řekl(a)...

Dělám v automobilce HYUNDAI v NOŠOVICÍCH a chodím do jídelny na koreyské jídlo.Kimči je skoro každý den a nemůžu se ho nabažit.Výborná pálivá chut.

Martin řekl(a)...

Je tam korejský kuchař?

Anonymní řekl(a)...

Ano, asi tak to je