22 prosince 2006

Klobucký rok: Před Štědrým dnem

O posledním dni před Štědrým dnem tetička Sušilová napsala:

"V pondělí, před Ščedrým večerem, býval "sladký trh". Na ten sa všeci hrubě těšili. Po darebně sa mu nepravilo "sladký", lebo tam bývalo nájvěc perníku, marcipánu, klátkú, bruscukru, englišú, vincétlí, střechýlú a všelijakých iných dobrot. Kole štátuje svatého Jána, blíž lékárně na městě, stávali medaři. Každý mjél před sebú bečicu medu. Vykřikovali jeden přes druhého, nabírali a nekterý aj po užičce olizovat dál. Než to byla novota a ti, co nedávali, škaredě sa na toho ščedroňa dívali. Tady sa nájvěc okĺňali odrostci. Byli to nezdoby, všelijaké šprýmy strójili a medu draňali. Medaři ich nemjeli rádi, nevěděli, gdy ím co vyvedú.

Večér před Ščedrým dněm "hójná večeřa". Hospodyň navařila dĺhych, tlstych slížú a každý sa "najédl až stŕmál". Slíže mosely byt hrubé lebo sa věřilo, že "takové budú aj klase v novém roce" To víte, že si hospodyň práce nefutyrovala a nadělala ich moc, aj hrubych.

Pečivo sa péklo v noci před Ščedrým dněm v peci. Mak už býl natlčený, lebo sa tĺkl předem. Hmoždíř býl aj pú metra hrubý a každý ho nemjél, poščávál sa od chalupy k chalupě. Pec už byla vytopená a "calty", "makovníky" a "vánočky" kysly na lavě u kamen. Jak sa dál "boží dar" do pece, všeci "vyskakovali", aby těsto vyběhlo.

Štědrému dni se budu věnovat samostatně až v den sváteční. Zatím si "pouklúzajte"!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Martine, moc pěkné!

To vyšlo jako knížka teď někdy?

Aj dyž su z vesnice ze Slovácka, nevím co sů to "Slíže"?! Je možné pomoct?

Martin řekl(a)...

slíže jsou známější jako slížky a mohl bys je znát i z okolí Strážnice. Nejlépe odpovídá výraz "noky" - válečky až válce z těsta, vařené ve vodě a polité máslem nebo trnkovými povidly.

Klobucký rok jako kniha nevyšel nikdy, zapsané vyprávění "tetičky" Sušilové vydala národopisná "Muzejní společnost" ve Valašských Kloboukách jako součást cyklostylovaných Valašskoklobouckých Rozhledů na začátku šedesátých let. Já to jen vypůjčil a nejdříve provlastní potřebu a pak i na blog opsal.